5 kg felett Magyarországon belül ingyenes a kiszállítás
2 090 Ft – 16 990 Ft
EREDET Mexikó
RÉGIÓ Yajalón, Chiapas
FARMER Kistermelők
FELDOLGOZÁS Mosott
VARIETAL Bourbon, Pacamara, Marsellesa
ÍZJEGYEK Mogyoróvaj, kakaó, mandarin
PROFIL Espresso & filter
Ez a bio tétel a chiapasi Yajalón kisgazdák közösségétől származik. Ezek a gazdaságok átlagosan 5 hektárosak, és 1350 és 1700 méter tengerszint feletti magasságban helyezkednek el. A jellemző fajták közé tartozik a Bourbon, a Marsellesa és a Pacarmara.
A régió:
A régió egyik legmeghatározóbb nevezetessége Palenque városa, amely a világ egyik legjobban megőrzött maja építészeti emlékeivel rendelkezik. Palenque városát Lakamha vagy „Nagy Víz” néven emlegették a régióban található bőséges víz miatt. A turisták mindenhonnan özönlenek, hogy megnézzék a tornyosuló kőromokat, és megismerjék az ősi maja és tzeltal népet. Yajalón a Tulijá Tzeltal Chol régióban található település, és a 37 000 lakos többsége tzeltal őslakos. A régió nagy biológiai sokféleséggel büszkélkedhet, az őshonos állatvilágot többek között kolibrik, hangyászölyvek, ocelotok és saraguatosok (fekete üvöltőmajmok) alkotják. A cajpe (kávé a tzeltáli nyelven) a közösségek fő gazdasági tevékenysége, és ez a közösség fő kapcsolata a nemzetközi piacokkal. A kávé az elsődleges készpénztermelés, de gyakran olyan alapvető élelmiszerekkel együtt termesztik, mint a kukorica, a bab és a fűszeres chili.
A folyamat:
A Yajalonban a biogazdálkodási rendszert őshonos fafajták részleges árnyékában végzik, és bab, banán, tök, citrusfélék és szilva keverékével vetik. Organikus termelői csoportként a trágyázás cseresznyekávé-pépből, száraz levelekből és fa hamuból történik.
A cseresznyét érett állapotban szedik, 12-17 órán át erjesztik, megmossák, majd a napon szárítják a gazdák udvarán vagy a zarándokudvaron.



