5 kg felett Magyarországon belül ingyenes a kiszállítás

Ruanda – Gasharu Anaerob

2 590 Ft20 990 Ft

EREDET Ruanda
RÉGIÓ Wimana, Nyamasheke
FARMER Gasharu Washing Station
FELDOLGOZÁS 72h Anaerob száraz
VARIETAL Bourbon
ÍZJEGYEK Meggy, eper, vörösbor
PROFIL Espresso & filter

Leírás

A kávéról

Ez az anaerob száraz feldolgozású tétel a Kivu-tó partján, Nyamasheke-Gatare körzetben, Nyugat-Ruandában található Gasharu Wimana mosóállomásról származik. A Gasharu 1075 kistermelővel dolgozik együtt a régióban, amely csak egy kőhajításnyira van a Nyangwe Erdei Nemzeti Parktól, amely Közép-Afrika egyik legnagyobb és legjobban megőrzött hegyi esőerdeje, és amely Afrika főemlős állatainak (az ember kivételével) becslések szerint 25%-ának ad otthont.

A Gasharut Valentin Kamenyi vezeti. Az 1990-es években Ruandában nőtt fel, ahol a kávénak mítosza volt. „Azt mondták nekem, hogy a kávébabot külföldön adják el, hogy töltényeket készítsenek belőle. Ez érdekes volt számomra, mivel mindig is varázslatosnak, kicsinek, mégis olyan zajosnak és erősnek képzeltem a töltényeket” – emlékszik vissza. Természetesen ezek a gyerekkori mesék már a múlté, de a kávé még mindig különleges jelentőséggel bír számára, hiszen az a közössége szíve.

A feldolgozás

Az érett cseresznyét gondosan válogatják – először kézzel, majd lebegtetéssel. A cseresznyét ezután az időjárástól függően 30-40 napig szárítják a napon, magasra emelt afrikai ágyakon. Ez idő alatt a kávét kézzel válogatják, hogy eltávolítsák a sérült, hibás cseresznyéket, és rendszeresen forgatják, hogy biztosítsák az egyenletes száradást és megakadályozzák a túlzott erjedést vagy a penészképződést. A kávét eső vagy déli napsütés idején letakarják, hogy megóvják a károsodástól.

A minőségellenőrök minden nap ellenőrzik a relatív páratartalmat, amíg el nem érik a 12%-os értéket, majd a kávét bezsákolják és hűvös, száraz raktárban tárolják, hogy a másodlagos feldolgozásig (hántolás, osztályozás, válogatás stb.) pihenjen.

A kávé története Ruandában

A kávé kereskedelmi forgalomba hozatala fokozatosan történt Ruandában, és a kávét mindig is kisbirtokos gazdaságokban termelték. A függetlenség némi javulást hozott a kávé infrastruktúrájában, mivel a kormány korszerűbb és központosított feldolgozást hozott létre. Ez azonban azt jelentette, hogy a kormány határozta meg a kávéért fizetendő árat, és a gazdáknak nem volt más lehetőségük. A minőségre nem helyezték a hangsúlyt, mert nem volt semmiféle ösztönző. Annak ellenére, hogy a kávé nagy része Bourbon kávé volt, nem volt válogatás vagy osztályozás, így az összes kávé kereskedelmi minőségű volt. Ruanda 1993-ban 642 000 zsák kávét exportált, 1994-ben pedig 447 000 zsákot. A népirtás emlékére Ruanda 1995-ben mindössze 22 000 zsákot exportált. Ma Ruanda csak 43%-át exportálja az 1993-as mennyiségnek, de a jelenlegi export sokkal nagyobb értéket képvisel, mivel az elmúlt 20 évben a mennyiség helyett a minőségre helyezték a hangsúlyt. Ruanda ideális termesztési körülményeit már nem pazarolják a rossz feldolgozásra. Új mosóállomások nyíltak az összes kávétermelő régióban, innovatív cupping laborok, amelyek hajókonténerekbe építve érkeznek, és szövetkezetek jöttek létre. Az elmúlt 10 évben a ruandai kávékülönlegességek következetesen a világ legjobbjai közé tartoznak.

Olcsó És Gyors Szállítás

A gyors és zökkenőmentes kiszállítást a GLS futárszolgálat biztosítja.

Biztonságos Fizetés

Áruházunkban a kényelmes és biztonságos online fizetést a SimplePay biztosítja.